Brief aan zijne majesteit de koning

Zijne majesteit de Koning,

Middels deze brief wil ik u hartelijk danken voor uw blijk van waardering voor mij en al mijn collega’s deze week. Al vanaf het weekend tot vandaag zijn wij dag en nacht in touw om onze jongeren te overtuigen dat dit niet de oplossing is. Mijn gezin heeft mij deze week gemist, en eerlijk gezegd, zo aan het einde van deze week ben ik heel erg moe. Hopelijk mogen we de vruchten plukken van onze inzet van deze week en blijft het rustig.

Niet eerder zag ik zoveel nieuws over het jongerenwerk en straathoekwerk! Ik was blij, trots en verheugd dat ons land zag hoe mooi en belangrijk ons werk is. Maar toch, was er iets wat mij ontzettend frustreerde. Want als ons werk zo mooi en zo belangrijk is, waarom is het dan in de hele decentralisatie van de jeugdzorg van tafel geveegd? Waarom hebben overheid en gemeenten zich vooral gefocust op het werken vanuit de systemen van de jeugdzorg? En waarom zijn alle hogescholen zich alleen nog gaan focussen op het opleiden van mensen om te werken in deze systemen van jeugdzorg?

We wilden toch juist wat anders? We wilden toch juist dicht bij de burger staan, vroeg schakelen, in nauw contact met ouder en kind en daar zijn waar het ertoe doet, in de wijk!

Waarom staan er dan vooral de gevestigde kantoren in de wijk? Begrijp me niet verkeerd, zijne majesteit, ik wil niet alleen maar klagen. Steeds vaker hoor ik de afgelopen tijd dat ons beroep ertoe doet!

Maar juist dat baart mij zo een zorgen zijne majesteit. Want wie moet dat op de lange termijn gaan doen dan? Als het beleid zo doorgezet wordt als nu, dan zijn wij een uitstervend ras! Ik zou nu al niet meer weten op welke jonge mensen ik mijn kennis en vaardigheden zou kunnen overdragen. Want ze worden alleen nog opgeleid om vanuit de bril van intake, procedure en protocol aan de slag te gaan met jongeren binnen het kader van zorg.

Aangezien u deze week samen met heel Nederland heeft mogen ervaren hoeveel impact het jongerenwerk en straathoekwerk kan hebben, hoe hard we nodig zijn en hoe positief beïnvloedend wij kunnen zijn voor onze samenleving.

In het voorjaar komt mijn boek Streetcare uit, waarin ik methodisch vormgeef hoe het straathoekwerk nog meer verschil kan maken. Kunt u mij helpen zorg te dragen voor een nieuwe generatie jongerenwerkers en straathoekwerkers om deze methodiek aan over te dragen? Want steeds als ik mijn collega’s in het nieuws zag, bijna allemaal in dezelfde leeftijdscategorie, was het enige wat ik dacht “wie gaat ons opvolgen als wij ermee moeten stoppen?”.

Dus zijne majesteit, ik blijf vechten voor dit mooie beroep, en heb alle handvatten voor u klaar staan om het vorm te blijven geven. Zorgt u dan voor een nieuwe lichting? Helpt u mee de hogescholen te overtuigen dat dit vak terug onderwezen moet worden?

Graag hoor ik van u,

Een bezorgde straathoekwerkster

Is getekend Kim Jolink

#Delenislief #Mooiwerk #Streetcare

By |Published On: 29 januari 2021|Categories: Geen categorie|

Deel dit verhaal, kies uw platform!

Als je goed kijkt kun je iedere dag iets moois zien

Als je goed kijkt kun je iedere dag iets moois zien