Ook al heb ik niet op je gestemd, toen ik gisterenavond de foto’s zag van jouw vreugde dacht ik, deze vrouw is wel heel erg blij met haar overwinning! Blijkbaar is ze er helemaal klaar voor om dat verschil in Nederland te gaan maken.

Weet je wat nou zo mooi is Sigrid, ik ben daar ook klaar voor! Alleen ik kan het niet in mijn eentje. Ik zal je vertellen waar ik mee bezig was in de weken dat jij je voorbereidde op die belangrijke verkiezingsavond. Ik werd namelijk vorige week gebeld, samen met een collega van mij!

Door een meisje, van bijna 18 jaar oud, in nood! Er was in haar leven niemand die echt fatsoenlijk voor haar kon zorgen, en blijkbaar kreeg de hulpverlening in de wijk onvoldoende grip op haar. Dus moest ze naar de gesloten jeugdzorg, dat is toch verschrikkelijk of niet dan Sigrid? Maar uiteindelijk komt er ook een moment dat ze daar weg moest, want ze ging al richting haar 18e. Maar laat dit nou net 1 van de vele weeffouten van ons systeem zijn. Want ik weet niet hoe het bij jou zat? Maar ik was toen ik 18 was nou nog niet echt in staat om voor mijzelf te zorgen.

Dit meisje ook niet Sigrid, dus uiteindelijk is ze in zulke korte tijd zover afgegleden dat ze dakloos is, geen inschrijfadres meer heeft en dus ook geen hulpverlening meer kan ontvangen. Want zonder inschrijfadres ben je niet in staat om je bij de gemeente in te schrijven voor een begeleidingsindicatie. Nog zo een weeffout! He toch, wat een gedoe, allemaal die foutjes in onze systemen.

Gelukkig werkt er bij de gesloten jeugdzorg nog een collega die samen met mij belangeloos ’s avonds laat op zoek is gegaan naar deze meid. Betaald krijgen we voor dat werk niet, maar dat maakt ons niet zoveel uit Sigrid, want er moet zich toch iemand ontfermen over dit soort kinderen? Onze kinderen?

Weet je wat nou het leuke is Sigrid, ik kan jou helpen om enkele van deze weeffouten te herstellen. Ik kan mij voorstellen dat als je na zulke avond feesten met een kater wakker wordt, de verantwoordelijkheid van zulke grote politieke winst drukt op je schouders. Maar dat is niet nodig hoor, onder het motto van girlpower wil ik je gerust helpen. Sterker nog, ik heb alles al op papier geschreven voor je, het enige wat ik nodig heb is iemand die naar mij wil luisteren. Iemand die de schouders eronder wil zetten om eindelijk eens al die weeffouten uit het systeem van jeugdhulp te  halen.

En toen zag ik jou op die tafel staan, en toen wist ik , deze vrouw is klaar om ervoor te gaan! Weet je wat nou zo mooi is, het hoeft niet eens heel veel geld te kosten. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat het goedkoper, efficiënter en toch beter voor onze kinderen kan. Maar goed, zoals ik al zei ik heb iemand nodig die wil luisteren. Dus Sigrid, als je kater een beetje is weggetrokken. Je in de gaten hebt welke verantwoordelijkheid deze overwinning met zich meebrengt, zou  je dan een keer naar mij willen luisteren? Hoe voorkomen kan worden dat dit soort jonge meiden van gedwongen hulpverlening eindigen als zwerfjongere, hoe we kunnen zorgen dat er niet altijd ingewikkelde indicaties nodig zijn gewoon om er voor onze kinderen te kunnen zijn. En tegelijkertijd kunnen zorgen dat diezelfde kinderen ook nog eens een beroep kunnen doen op een gezonde, gespecialiseerde jeugdhulp als ze deze nodig hebben!

Ik, en blijkbaar vele Nederlanders, kunnen niet wachten tot je kater is weggetrokken Sigrid! Veel succes ermee!

#jeugdhulp #verkiezingen #streetcare

By |Published On: 19 maart 2021|Categories: Geen categorie|

Deel dit verhaal, kies uw platform!

Als je goed kijkt kun je iedere dag iets moois zien

Als je goed kijkt kun je iedere dag iets moois zien